Humeurmanagement

Kent u dat begrip? Ik vind het een mooi woord. Jammer genoeg heb ik het niet zelf bedacht. Ik kwam het tegen in het boek van Wilma de Rek, Stand-up filosoof, over onze Denker des Vaderlands: René Gude! (Tussen twee haakjes: Een heel mooi boek)! ‘Humeurmanagement’ maakt direct duidelijk waar het om gaat: binnen de gegeven omstandigheden er het beste van maken! Het gaat om het besef dat je zelf invloed uit kunt oefenen op je stemming. Niet bij de pakken neer gaan zitten, niet het onmogelijke willen, maar accepteren dat er grenzen zijn aan je kunnen, maar binnen die grenzen actief zoeken naar manieren om goed te functioneren en te genieten.

Een dezer dagen kwam ik Marion tegen, die ken ik van de kerk. De vraag: ‘ Hoe is het met je?’, beantwoordde ze niet met het obligate ‘prima’. Ze vertelde me over haar depressie. Dat is een vreselijke ziekte, het beste aan te pakken met pillen, en laat niemand daar te licht over denken! Toch vertelde ik haar over ‘humeurmanagement’. Niet om te bagatelliseren, niet met de gedachte dat daardoor haar depressie zou verdwijnen, maar uitsluitend om haar wat gereedschap te geven om een beetje invloed op haar stemming te kunnen krijgen. Iets doen voor andere mensen, sporten (vooral fietsen, wandelen, zwemmen en schaatsen), zingen en veel in de buitenlucht zijn enkele voorbeelden daarvan. Vooral zingen heeft – in elk geval op mijzelf – een heel positieve invloed. Dat komt niet alleen door de muziek, maar ook door de lucht, de adem die ik, om goed op stem te blijven, door mijn hele lijf pomp, en niet in de laatste plaats komt het door de opbeurende teksten die als een mantra in mijn gedachten blijven hangen. Je moet dan wel de goede teksten opzoeken natuurlijk! Zelf zing ik bij het Grootkoor Groningen, en nu in het voorjaar, zingen we uit volle borst ‘Komm holder Lenz!’ (laat de lieve lente maar komen) uit Die Jahreszeiten, van Joseph Hayden. Alles wordt weer wakker in de natuur: de bomen, bloemen en vogels, ze bloeien en tsjilpen dat het een lieve lust is! Een paar regels uit dat lied gaan er weliswaar over dat we niet te vroeg moeten juichen. De sluipende, soms onverwacht in de nacht terugkerende winterkou beschadigt ontijdig het ontkiemende bloeisel, maar ja die zinnen hoef je natuurlijk niet in je mantra op te nemen.

En Marion, hoe liep het daar mee af? ‘Humeurmanagement’, ze vond het een prachtig woord. Het idee dat je toch zelf invloed op je stemming kunt hebben, sprak haar aan. Vrolijk glimlachend fietste ze weg.