Mens als mentor

En dan plotseling, voor dat je er erg in hebt, rollen de gratis NS-kaartjes voor 60 plusser door de bus. De eerste waarschuwing: je wordt ouder Eeke. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet zo aan toe. Nog meer zout in de wonden doet de Opel-garage met een aan mij geadresseerde uitnodiging voor hun seniorenbeurs. Het wordt tijd om mij te bezinnen op de ‘komende fase van mijn werkzame leven’. Ik wil voorlopig – wel afhankelijk van mijn gezondheid natuurlijk – de lier nog niet aan de wilgen hangen. Pas nu immers heb ik door hoe je het begeleiden, coachen en lesgeven moet doen. En ‘als je het door hebt zie je meer’ om het maar eens met een variatie op de woorden van Cruijff te zeggen.

Dan, in het begin van het nieuwe jaar wordt het mij zomaar duidelijk wat ik in die volgende fase wil. Zonder dat ik er bewust op aangestuurd heb ben ik namelijk plotseling mentor van vier mensen: een student van een pedagogisch-didactische opleiding, een baan zoekende veelbelovende bewegingswetenschapper, en twee mensen op zoek naar nieuwe zingeving in hun werk. Dat mentorschap is het precies voor mij. Met hart en ziel verken ik ieders mogelijkheden, passies, valkuilen, patronen en de (soms zelf opgelegde) grenzen en beperkingen. Als echte ‘losmaker’ ga ik ‘ontwikkelen’, ‘ontplooien’ of bij erg hardnekkige patronen, ‘ontgrendelen’ op zoek naar wat er (verborgen) al was en waar iemands kracht en passie zit. Na een paar bijeenkomsten kan ik dan ‘luidop’ genieten van die ‘bevrijding’ en stappen naar authenticiteit. Ik laat daarbij vanzelfsprekend iets zien van wat ik belangrijk vind:

– Iets doen voor een ander maakt jezelf gelukkiger,
– geïnteresseerd zijn is belangrijker dan interessant zijn,
– het gaat om leiderschap (over jezelf) in plaats van lijderschap,
– doe – als je moe of gestrest bent – iets vitaliserends, en doe dat vooral buiten: fietsen, wandelen, zwemmen, schaatsen of zoiets,
– Geniet ook van vogels, bloemen en bomen, kortom van de natuur, ook dat heeft een rustgevend effect,
– geniet van verschillen tussen mensen.

Uiteindelijk gaat het bij mijn mentorschap en coaching om een vrijer, vrolijker, verrassender, maar vooral liefdevoller bestaan! En daar helpen deze puntjes bij!